نکات ایمنی مایکروویو

 

   دستگاه ماکروویو جزء اختراعات خوب در دهه اخیر بوده است ولی بدلیل استفاده از تکنولوژی خاص خود در صورت عدم استفاده صحیح خطرات جبرانناپذیری را در بر خواهد داشت . همانطور که می دانیم این دستگاه برای گرم کردن سریع غذا ، آب ، شیر یا دیفراست (یخزدایی) بکار می رود .

ماکروویو چیست ؟

مایکروویو نوعی از امواج الکترومغناطیسی است که در واقع امواجی رادیویی با فرکانس بسیار بالا هستند. هر چه فرکانس تشعشع بالاتر رود، طول موج آن کمتر می‌شود و به همین علت به آن (مایکروویو) یعنی امواج کوتاه می‌گویند.
این امواج معمولا برای ارتباطات ماهواره‌ای، تلفن همراه، رادار، کمک به راهیابی در آسمان و دریا به کار می‌رود. استفاده دیگر آن جهت گرم کردن در صنایع و درمان حرارتی در دیاترمی ‌است. اما این وسیله در کنار پیشرفت روز افزون فنی و محبوبیت در میان مصرف کنندگان، برای عده نسبتا زیادی منشا نگرانی فراوان شده است. استفاده از انرژی مایکروفر یا ریزموج به عنوان یک روش پخت و پز، موجب بروز نگرانی‌هایی در بسیاری از مصرف‌کنندگان بود. حتی زمان کوتاه پخته شدن غذاها در آن نیز دلیل دیگری بود که عده‌ای تصور کنند غذا خوب نپخته است. عده‌ای تصور می‌کنند که مدت کوتاه پخت احتمال باقی ماندن عوامل بیماری‌زا در غذا را افزایش می‌دهد، زیرا باکتری‌ها در این مدت کوتاه از بین نمی‌روند. مورد نگران‌کننده دیگر، قرار گرفتن در معرض انرژی مایکروفر است که عده‌ای آن را بسیار خطرناک می‌دانند. همچنین افرادی به کار بردن ظروف و درپوش‌های پلاستیکی در این اجاق‌ها را نادرست می‌دانند و عقیده دارند که این مواد در اثر حرارت به داخل غذا نفوذ کرده و آن را آغشته به مواد سمی‌ می‌کنند؛ اما نکته مهم این است که به‌رغم این نگرانی‌ها، اجاق مایکروفر مانند هر وسیله دیگری که نادرست استفاده شود، می‌تواند خطرناک باشد و برعکس، در صورت رعایت نکات ایمنی، هیچ خطری نداشته باشد. ظروف پلاستیکی مخصوص این اجاق‌ها نیز، موجب بروز مشکل نخواهند شد، اما نباید هرنوع ظرف پلاستیکی را هم در مایکروفر قرار داد.
نکات ایمنی در استفاده از اجاق مایکروفر

– مواد سازنده پلاستیک که برای استفاده در مایکروفر توصیه نمی‌شوند، در صورت استفاده می‌توانند به غذا نفوذ کنند.
– جابه‌جا کردن و در دست گرفتن ظروف و مواد غذایی که با این اجاق‌ها داغ شده باشند، موجب سوختگی شدید خواهند شد.
– ممکن است مواد غذایی یا مایعاتی که به طور یکنواخت حرارت ندیده باشند، منفجر شده و صدماتی چون سوختگی ایجاد کنند.
– حرارت دهی ناهماهنگ می‌تواند موجب شود که میکروارگانیسم‌ها در قسمت‌هایی از غذا از بین نرفته، تولید بیماری کنند.

*  لازم است یخ غذاهای یخ زده را قبل از پخت کاملا آب کنید.
*  برای استریل کردن شیشه شیر بچه یا سایر ظروف از مایکروفر استفاده نکنید.
*  قبل از مصرف غذای آماده شده در مایکروفر آن را با قاشق هم بزنید یا بگذارید چند دقیقه بماند و سپس آن را بخورید. به خصوص وقتی شیشه شیر بچه را گرم می‌کنید، ممکن است سطح شیشه سرد به نظر برسد اما نقاط داغ در داخل شیر، موجب سوختن دهان کودک شود. پس بهتر است قبل از استفاده، شیشه شیر را محکم تکان دهید تا گرما به‌طور یکنواخت پخش شود و حتما دمای شیر را روی پوست دست خود امتحان کنید.
*  تنها از ظروف مناسب مایکروفر استفاده کنید.
*  از ظروف دربسته (که در آن محکم چفت شده و چسبیده) استفاده نکنید چون ممکن است بترکد.
*  هیچ‌گاه مایعات قابل اشتعال را در اجاق گرم نکنید، چون موجب احتراق یا انفجار می‌شود.
*  اگر آتش در داخل اجاق ایجاد شد، در آن را بسته نگهدارید، سیم را از برق بکشید و به آتش‌نشانی زنگ بزنید.
*  هیچ‌گاه داخل سیستم را دستکاری نکنید و سعی نکنید خودتان آن را تعمیر کنید؛ چون ولتاژ بالای آن ممکن است موجب مرگ شما شود.
*  اگر اجاق شما خراب شده و فکر می‌کنید تشعشعات از کنار در آن نشت می‌کند، از آن استفاده نکنید و به مراکز مربوطه اطلاع دهید.
*  درزهای در را وارسی کنید، آنها را تمیز نگهداشته و مراقب باشید که قفل دستگاه به خوبی عمل کند.
*  اگر دستگاه مایکروفر اشکالی حتی جزئی، پیدا کرده است، آن را برای تعمیر به متخصص بسپارید و قبل از آن به هیچ وجه از اجاق استفاده نکنید.
*  هرگز موادی چون کیسه فریزر، کیسه نایلون، روزنامه یا فویل آلومینیوم را داخل مایکروفر قرار ندهید.
*  از پخته شدن هر نوع گوشت خام، اعم از قرمز یا سفید اطمینان حاصل کنید، پس از پایان پخت، بگذارید غذا چند دقیقه داخل دستگاه بماند تا حرارت خود را به طور یکنواخت از دست بدهد.
یکی از مواردی که هنگام استفاده از اجاق مایکروویو می‌تواند واقعا اتفاق بیفتد، انفجار ظروف محتوی مایعات است. گاهی گرم کردن آب و مایعات دیگر در این اجاق‌ها موجب می‌شود که مایع مورد نظر، بدون اینکه بجوشد، به دمایی بالاتر از نقطه جوش خود برسد. اگر این مایع داغ، داخل ظرف حرکت کند در اثر به‌هم زدن یا تکان خوردن می‌تواند موجب انفجار ظرف و مجروح شدن شخص شود. برای جلوگیری از چنین واقعه و خطرات مشابه به توصیه‌های زیر عمل کنید:
– پودر قهوه، کاکائو، چای کیسه‌ای و مانند آن را قبل از قراردادن آب در اجاق، داخل لیوان قرار دهید.
– مایعات را همیشه قبل از حرارت دادن به‌هم بزنید.
– مواد غذایی را به مدت طولانی نپزید.
– غذا را در میانه پخت به‌هم بزنید.
– قبل از دست زدن به ظرف محتوی مواد داغ، چند دقیقه صبر کنید.
– قبل از غذا دادن به کودک، حتما میزان داغی غذا را امتحان کنید.
– نگذارید پوشش پلاستیکی به غذا بچسبد.
– پوشش پلاستیکی را از یک طرف آزاد کنید.
– هنگام برداشتن پوشش ظرف، صورت خود را نزدیک نبرید.
– هنگام جابه‌جا کردن ظروف داغ، کودکان را از محل دور کنید.
– بطری شیر یا آب کودک را هرگز در مایکروفر گرم نکنید، برای این‌کار از دستگاه مخصوص گرم کردن بطری استفاده کنید.
– در مایکروفر حتما از صفحه‌های گردان استفاده کنید تا غذا به طور یکنواخت بپزد.

یکی از مواردی که باید همیشه در مورد این دستگاه رعایت کنید قرار ندادن مواد و یا وسایل غیر مجاز در داخل آن است. گاهی اوقات ممکن است با قرار دادن مواد خاصی در این دستگاه آن را سمی ویا با گذاشتن یک جسم خاص آن را منفجر کنید. از جمله چیزهای غیر مجاز که نباید در داخل ماکروویو قرار دهید می توان به موارد زیر اشاره کرد.

 
فویل های آلمینیومی
این نکته را حتما می دانید که وسایل آهنی را اصلا نباید در ماکروویو قرار دهید و این امر در مورد فویل های آلمینیومی نازک نیز برقرار است. فویل های نازک سریعا داغ می شوند ممکن است بر اثر افزایش دمای زیاد آتش گرفته و حتی باعث آتش سوزی خانه شما نیز بشود.
 
ظروف چینی
یکی از نکاتی که کمتر رعایت می شود در مورد ظروف چینی است. برخی از این ظروف رگه هایی از آهن در داخل رنگ و یا جنس آن وجود دارد و بعد از برخورد با امواج جرقه می زنند. در این حالت شاید جرقه ها باعث آتش سوزی شوند و یا حتی ظرف شما بشکند.
میوه و سبزی
از قرار دادن هر گونه میوه و سبزی در داخل میکروویو جدا خودداری کنید. این امر در کنار آن که می تواند باعث سمی شدن و از بین رفتن خواص میوه و سبزی ها شود، مشکلات دیگری نیز به وجود می آورد. برخی از میوه ها به امواج حساس هستند و ممکن است از داخل منفجر شوند همچنین سبزی ها نیز امکان دارد آتش بگیرند.
تخم مرغ
اگر وقت کم دارید و می خواهید یک تخم مرغ را درست کنید حتما از اجاق گاز استفاده کنید و آن را در ماکروویو قرار ندهید. تخم مرغ دارای پروتئین بسیار زیادی است و یک پوست سخت نیز بر روی آن قرار دارد. قرار دادن تخم مرغ زیر امواج باعث انفجار آن و یا حتی از کار افتادن دستگاه شما شود.
پلاستیک
یکی دیگر از موادی که نباید در ماکروویو قرار دهید پلاستیک است چرا که بعد از برخورد با امواج ممکن است سمومی را وارد غذا کند. قبل از اینکه ظرف را در دستگاه قرار دهید روی آن را بخوانید تا مطمئن شوید که قابلیت استفاده در ماکروویو را داشته باشد. برخی از ظروف غیر استاندارد بعد از گرم شدن آب می شوند و این میتواند برای غذا شما بسیار مضر باشد همچنین ظرف شما نیز بی استفاده می شود.
 
 
 
 

مطالب تصادفی

شاید این مطالب را هم دوست داشته باشید



۷۷۸۹۲۵۵۹

۰۹۱۲۲۸۵۰۴۴۵